Virregnat de Nova Espanya

Virreynato de la Nueva España
Virregnat de Nova Espanya





1535 – 1821



de}}} Nova Espanya

Bandera

Ubicació de Nova EspanyaUbicació del Virregnat de Nova Espanya. En verd clar el territori no controlat de forma efectiva, però reclamat com a part del Virregnat
Informació
CapitalCiutat de Mèxic
Ciutat de Mèxic
Idioma oficialCastellà i mexicà
ReligióCatòlica
MonedaReal español
Període històric
Imperi Espanyol
Establiment1535
Dissolució1821
Política
Forma de governVirregnat indià
Rei
 • 1516 - 1556:Carles I
 • 1784 - 1833:Ferran VII (de iure)
Virrei
 • 15351550:Antonio de Mendoza
 • 18161821:Juan Ruiz de Apodaca

La Nova Espanya (Virreinato de Nueva España en castellà) fou el virregnat de l'imperi Espanyol a Amèrica del Nord i Àsia, nascut per cèdula reial el 17 d'abril, 1535 i amb una duració de 286 anys, fins al 21 de setembre, 1821, data en què el territori continental del virregnat aconseguí la seva independència i naixeria Mèxic, aleshores conformat com a monarquia constitucional amb el nom d'Imperi Mexicà.

El virregnat, localitzat a Nord-amèrica, abastava els territoris de l'actual Mèxic, els estats estatunidencs de Califòrnia, Nevada, Colorado, Nou Mèxic, Arizona, Texas, petites porcions de Utah, Wyoming i Oklahoma, la major part de l'Amèrica Central llevat del Panamà (i posteriorment de Belize i altres territoris que van ser presos per l'imperi Britànic les últimes dècades del virregnat). A més a més, el virregnat administrava la Capitania General de Cuba, que comprenia les possessions espanyoles insulars de la Mar Carib, i les Filipines a l'Àsia. Durant un breu temps, el virregnat va administrar el territori annexionat de Louisiana i també el nord de l'illa de Taiwan.

La Nova Espanya va ser una peça clau de l'Imperi Espanyol, la possessió d'ultramar més poblada i més poderosa econòmicament[1] —eventualment monopolitzaria l'encunyació de la moneda de plata de l'imperi: el peso— i també un important centre cultural del continent.[2] A més, només tenia dos idiomes oficials: el castellà i el mexicà.[3]

Després de la Independència de Mèxic amb la fusió dels exèrcits insurgent i reialista en l'Exèrcit Trigarant, tot aquest territori, excepte les Filipines, Cuba i Puerto Rico, va formar part de la nova nació de Mèxic, llavors una monarquia parlamentària amb el nom d'Imperi Mexicà.

  1. «Protagonistas de la Historia: Ficha de la Nueva España». Arxivat de l'original el 2007-05-28. [Consulta: 13 juny 2007].
  2. "Nueva España", Enciclopedia Hispánica, Encyclopaedia Britannica Publishers, Inc. 1992-1993 EUA
  3. https://cvc.cervantes.es/lengua/hieronymus/pdf/03/03_061.pdf

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search